Bijbel versus Olympische Spelen

Home Meditaties Bijbel versus Olympische Spelen

Bijbel versus Olympische Spelen

Leestip:

Psalm 15 : Heer, wie mag gast zijn in uw tent, wie mag wonen op uw heilige berg”

en: 1 Corinthiërs 9 vers 24-27

Als ik dit schrijf zijn de Olympische Spelen nagenoeg ten einde. Het is de dag na de afsluiting ervan. Een giga spektakel waarbij muziek en zang niet ontbraken, waar technische aspecten werden gebruikt om de mensheid waar ook ter wereld te laten zien dat het “spel” nu echt uit was. De vlag overgebracht naar Los Angeles. Op naar 2028! Dus als er mensen zijn die “olympische aspiraties” hebben, dan kan er vanaf nu volop geoefend worden!

In de afgelopen dagen moest ik nog vaak denken aan de dienst van 4 augustus jl. Onze predikant ging voor en hij las met ons Psalm 15 en een aantal verzen uit 1 Corinthiërs 9 vers 24-27.

Als je die woorden van beide gedeelten nog eens een keer leest dan krijg je een beetje het gevoel dat beide schrijvers het mensenleven zien als een vorm van een wedstrijd. De bijbel versus Olympische Spelen? Of omgekeerd? Is het leven een “vorm van een wedstrijd”? Ervaren we het leven als een wedstrijd? Hoe kijken mensen terug op hun leven? Hoe ervaar(t) u, jij, jullie het leven van elke dag?

Mensen die meedoen aan de Olympische Spelen werken elke dag kei en keihard om het hoogst mogelijke te bereiken. Op naar de ultieme wedstrijd die de mensheid kent. Dan moet al het werk, al de inzet, al je energie op één moment bij elkaar komen. Goud telt, zilver is goed, brons is….tja.

Wie daarna volgen vallen letterlijk en figuurlijk weg en de aandacht voor hen is weg. Einde “spel”. Voor de overwinnaars geldt: voor eens en altijd geschitterd! Wereldwijd bekend. Well known!

Ik denk dat er in 2028 geen Berltsumer actief zal deelnemen aan de Olympische Spelen. Het is maar aan weinigen op de wereld gegeven om op zo’n hoog peil “bezig’ te zijn.

De bijbelgedeeltes houden ons een spiegel voor. Een spiegel om eens in te kijken. Je zelf zien. Je zelf eens de vraag te stellen “wie ben ik”, “hoe sta ik in het leven van elke dag”. De sportman/ -vrouw is elke dag gefocust op één doel!

Ieder mens hoeft niet op een dergelijk hoog niveau te staan. De meeste mensen hebben genoeg aan hun dagelijks leven waarin geluk plaats maakt voor ongeluk, waar gezondheid wordt ingenomen door ziekte en noem maar op.

Als mensen die geloven, op welk niveau dan ook, gelden andere “regels”. Je mag volop genieten maar als dat er niet is? Kijk in de spiegel van elke dag. Hoe ervaar ik het leven. Hoe ga ik om met anderen? Hoe sta ik in het leven? Geniet ik nog? Spreek ik wel eens met die ander? Hoe sta ik in het geloof?

De beide schrijvers David en Paulus, houden ons een spiegel voor. Lees het nog maar eens. Jezus heeft het de mensen voorgedaan. Hij hield de mensen van toen, maar ook de mensen van nu, u, jij, mij, jou en jullie, ja ons allemaal een spiegel voor. Niet een “sportieve spiegel” maar een “menselijke spiegel” en die zet ons op onze plaats.

De Olympische Spelen 2024 zitten erop. De komende jaren zal het wel enigszins stil zijn rond dit giga-gebeuren. Maar de boodschap van Jezus klinkt elke dag. Het begint met jezelf in de spiegel te zien. Dat kan op elke plaats waar ook ter wereld, thuis, alleen, samen met anderen, ook in onze kerk; elke week weer opnieuw. Vanuit de bijbel klinkt een oproep bestemd voor ons allemaal. Een bijna “olympische oproep” om mee te doen.

Dat vereist enige discipline, oefenen, stil worden, bidden om energie om te geloven maar ook om te blijven geloven, danken voor al het leuke van elke dag! Maar denk in die momenten ook aan anderen. We hoeven niet keihard te oefenen zoals een sportman/vrouw, gelukkig maar. We hoeven alleen maar in de “spiegel” van Jezus te kijken. Lees de tekst nog maar eens. Dan heb je “goud” in handen!

Bijbel en Olympische Spelen staan dicht bij elkaar. Eén groot verschil: de spiegel van Jezus die een ieder voor zich mag zetten. Daar hoef je geen Olympiër voor te zijn. Gelukkig maar!

Dat we dagelijks in de spiegel kijken! Ook in het komende kerkelijke jaar!

 

(reacties: sjvantuinen@gmail.com)

Sybren van Tuinen